Get Adobe Flash player

Het Lintbos Agentschap Nat. Bos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontstaansgeschiedenis van het Lintbos.

Onder het motto ‘samen maken we het Lintbos’ werd op 18 maart 2001 op het voormalige vliegveld van Grimbergen gestart met een uniek project:

de aanleg van 70 ha bos, vlak bij de grootstad Brussel.

Het was 100 jaar geleden dat in Vlaanderen nog zo’n groot nieuw bos werd aangeplant.

De gemeente Grimbergen liet voor al haar andere bossen een bosbeheerplan opstellen en gaf het Lintbos in erfpacht aan het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Het Agentschap voor Natuur en Bos stelt zich graag aan je voor!

Voor velen klinkt ‘Agentschap voor Natuur en Bos’ – of kortweg ANB – nog nieuw in de oren.

 

 

 

 

 

 

Maar eigenlijk bestaan we al sinds 1 april 2006.

We zijn ontstaan uit de fusie van twee voormalige afdelingen van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap: de afdeling Natuur en de afdeling Bos & Groen.

Twee huizen van vertrouwen uit het verleden die nu de handen in elkaar slaan om jou en de natuur nog beter te dienen.

Bezoek www.natuurenbos.be en je zult ontdekken waar je onze toegankelijke domeinen kunt vinden.

ANB biedt je 37.300 ha toegankelijk groen.

Om het beheer van het Lintbos in goede banen te leiden werd de VZW Lintbos opgericht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast het ANB en de gemeente Grimbergen maken ook Natuurpunt, Horteco (tuinbouwschool Vilvoorde), de landbouwers en de provincie Brabant deel uit van het bestuur.

Het vooropgestelde doel om 140.000 bomen en struiken aan te planten op drie jaar tijd werd gehaald. Ook de inwoners,alle verenigingen en scholen van Groot- Grimbergen konden een handje meehelpen tijdens de aanplantdagen.

Info over geleide wandelingen en activiteiten in en rond het Lintbos kan je bekomen bij Lutgart Van Parijs.  lutgart.van.parijs@skynet.be

 

Waarom mag ik mijn hond niet loslaten in een natuurgebied? Hij vindt het zo fijn om lekker rond te rennen. Het is belangrijk om je hond steeds aan de leiband te houden, omwille van twee redenen. Enerzijds zijn natuurgebieden de thuis van heel wat verschillende dieren, zoals reeën, hazen en vogels die hun nest op de grond maken (kieviten, wulpen…). Al deze vogels brengen hun jongen groot in de natuurgebieden. Om de jongen te laten opgroeien, is het belangrijk dat de nesten niet verstoord worden. Voor al deze soorten betekenen honden een groot gevaar. Ook grote grazers, zoals runderen en paarden, beschouwen honden als een roofdier en kunnen agressief reageren. Anderzijds zijn jij en je hond niet de enige bezoekers in een natuurgebied. Vooral gezinnen met kinderen durven vaak niet meer te wandelen in een natuurgebied, omdat ze zich niet veilig voelen door loslopende honden.