Get Adobe Flash player

Natuurpunt bier Gageleer.

Natuurpunt brouwt eigen bier met naam Gageleer.

Gageleer is een goudkleurig bier dat in het Gageleer-glas een mooie witte schuimkop vormt.

Het wordt gebrouwen met eerlijke bio-ingrediënten: het fijnste gerstemout en gagel uit de Liereman, zonder additieven of bewaarmiddelen.

Het bier wordt niet gepasteuriseerd en is daardoor volkomen zuiver en natuurlijk.

Gageleer ondergaat een tweede gisting en een lange rijping in de fles, waardoor het zijn kenmerkende smaak krijgt.

Er is een prettig evenwicht tussen het moutige, ietwat zoetige, fruitige en kruidige aroma en een subtiele bitterheid.

De smaak van de Gagel is kenmerkend en uniek: kruidig met een toets van peper tot eucalyptus.

De verkoop van het degustatiebier brengt middelen op voor de aankoop van natuur.

Het is een verfrissend bier maar door zijn alcoholgehalte van 7,5 volumeprocenten toch een stevige drank.

Bied je gasten dus eens een Gageleer aan.

U kan dit biertje kopen in kleine flesjes 33cl en in grote flessen 75cl en dit in de Bio boerderij, Den Diepen Boomgaard.

Den Diepen Boomgaard, is gelegen in de Rijkenhoekstraat, te 1850 Grimbergen.

Bier proeverij.

Bier drinken met mate.

Gageleer.

Gageleer is een Kempens volmoutbier van hoge gisting met het kenmerkende aroma van gagel (Myrica gale).  Gagel is een struikje dat groeit op veenachtige gronden zoals in de natuurreservaten in de Kempen.  Gagel was de voornaamste smaakmaker in de middeleeuwse gruitbieren (gruit=kruid).  Gageleer is het eerste hedendaagse bier waarin gagel opnieuw wordt gebruikt.  Gageleer wordt op de markt gebracht door de gelijknamige coöperatieve ten voordele van het behoud van de natuur.

Gageleer, eigenzinnig bier

Gageleer is een volmoutbier van hoge gisting met 7,5% alc. Dat wil zeggen dat geen suiker wordt toegevoegd om het alcoholgehalte te verhogen. Zijn unieke smaak komt van de gagel uit Kempische natuurreservaten.  Daardoor is dit een eigenzinnig bier dat een aparte plaats bekleedt in het Belgische bierlandschap.

Eeuwenoud gruitbier.

Gageleer is het eerste van de hedendaagse bieren dat teruggrijpt naar de historische gruitbieren. Bier was in de Middeleeuwen een gezondere drank dan water omdat hiervoor water gekookt moest worden. In die tijd werd bier op smaak gebracht met een mengsel van kruiden die men in de streek vond en dat gruit of gruut heette. Het hoofdbestanddeel was steeds gagel .  Het gaf het bier bitterheid en zorgde voor een langere bewaring.

Over het gebruik van gruit is weinig bekend. Het was zeker een belangrijk handelsgoed en een middel om belasting te heffen. De rijkdom van de bekende familie Gruuthuse uit Brugge is erop gebaseerd.

In Duitsland kreeg gruut stilaan concurrentie van de hop. Hop was eerst bekend als een geneeskrachtig kruid, maar maakte geleidelijk opgang in de brouwerijwereld. Het Beierse Reinheitsgebot uit 1516- dat bepaalde dat bier enkel nog mocht bestaan uit water, gerst en hop- betekende geleidelijk het einde voor het gruutbier.  Tot de komst van Gagel.

Gageleer proeven.

Uitzicht.

Gageleer is een goudkleurig bijna donkerblondbier van hoge gisting. Voor een helder glas bier bij het uitschenken bij voorkeur het gistdepot ca 1 cm in de fles laten.

Neus.

De neus van gageleer is zeer ongewoon in het hedendaagse bierlandschap.  Het verrast met tonen die moeilijk te plaatsen zijn, zeg maar exotisch zijn.   Wat je er precies in meent te ruiken hangt af van je persoonlijke ervaring van geuren en smaken. Het kan gaan van hars- of heideachtig over honing via fruitig, mediterrane geuren als laurier, anijs en munt, peperig, gember, zoethout tot eucalyptus. Deze laatste geur is totaal ongebruikelijk in bier maar deze omschrijving blijkt bij veel proevers op instemming te mogen rekenen.

Smaak.

De smaak van gageleer wordt gekenmerkt door volmondigheid zonder plakkerig te worden. Het bier is uitzonderlijk ver uitgegist.  De aanzet is lichtjes zoet, mede door de alcohol (7,5%) fruitig en kruidig met een spoor van peperigheid evenals wat zoethout. Het mondgevoel is intens, gevolgd door een niet alledaagse bitterheid. Door zijn aparte smaak en bitterheid is het bier ondanks zijn alcoholgehalte verrassend verfrissend.

Degustatiebier.

Zijn ongewone kruidigheid bezorgt Gageleer een bijzondere plaats in het hedendaagse Belgisch en internationale bierlandschap. Gageleer is een rasecht degustatiebier.

Bewaren.

Gageleer is een natuurproduct. Bewaar bier altijd op,een koele en donkere plek, zonder temperatuurschommelingen. Een kelder of koele berging zijn ideaal. Door zonlicht en hoge temperaturen verandert bier van smaak.  Vandaar dat bierflessen meestal,donkerbruin van kleur zijn.

Gageleer is hergist op de fles. Onder de juiste bewaaromstandigheden kan Gageleer 2 jaar bewaard worden. Na die periode is het bier niet slecht  maar het verandert wel van smaak.

Flesjes Gageleer moeten rechtopstaand bewaard worden.

Schenken.

Gageleer wordt best geschonken op 4-6°C in zijn eigen type glas.   Zorg ervoor dat het glas schoon is.  Ontvet het met een goed detergent en spoel na met zuiver water.  Droog het daarna af met een pluisvrije zuivere doek.

Houd het glas tijdens het schenken een beetje schuin en laat het bier langs de wand glijden, zonder te ‘klokken’.  Als het glas bijna vol is, hou je het rechtop.  Zo krijg je een mooie schuimkraag van enkele centimeters dik. 

Bier met hergisting op de fles kan zowel met als zonder gist geschonken worden. Dat is kwestie van persoonlijke smaak.

Smakelijk !

Bier drink je met verstand en met mate(n).  🙂